Lovitura de proporții pe care o primesc românii la bancă. Se aplică de astăzi și îți va goli buzunarele
Ziua de 1 aprilie vine cu o veste cât se poate de neplăcută pentru românii care au credite la bănci, contractate după luna mai a anului 2019. Vorbim despre o majorare a dobânzilor, deci o creștere a costului lunar al ratei.
Din păcate, nu este vorba despre o păcăleală. De la 1 aprilie, a fost majorat indicatorul de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC). Amintim faptul că IRCC se ia în calcul pentru creditele românilor accesate după luna mai a anului 2019. Pentru cele mai vechi, în picioare a rămas ROBOR. Mai există situația în care românii și-au refinanțat creditele vechi și astfel le-au dus în zona de influență a IRCC.
Pentru toți cei care au contractat credite în condițiile de mai sus și nu au optat pentru o dobândă fixă, ratele se scumpesc. Valoarea IRCC valabilă în perioada aprilie-iunie este de 1,86%, ceea ce reprezintă o creștere destul de importantă, de la valoarea de plecare de 1,17%, valoare calculată pe baza cotațiilor zilnice la depozitele interbancare din iulie-septembrie 2021.
Nu scapi de scumpiri nici cu ROBOR, nici cu IRCC
Indicele ROBOR la trei luni a crescut joi la 4,6%, iar cel calculat la şase luni a ajuns la 4,68%. Vorbim despre cele mai mari valori ale indicatorilor, din vara anului 2013 până în prezent.
Această evoluție era una previzibilă, dat fiind curentul puternic inflaționist pe care-l traversăm în ultimele luni. Mai mult decât atât, analiștii anticipează o nouă intervenție a Băncii Naționale a României (BNR), pe piața monetară, printr-o altă majorare a dobânzii cheie, așa cum s-a întâmplat la începutul lunii februarie.
Această mișcare a BNR are rolul de a ține inflația sub control, dobânda-cheie fiind principalul instrument la care Băncile Centrale apelează atunci când ne confruntăm cu o creștere accelerată a prețurilor.
Doar că există și un revers al medaliei: scumpirea creditelor cu dobânzi variabile. Tocmai din acest motiv, consultanții financiari recomandă clienților să opteze pentru dobândă fixă o perioadă cât mai îndelungată. Astfel se protejează de oscilații de valoare și de riscul scumpirii ratei lunare.